Aquariumhandel Brouwers | Boulevard 131 | 4701 ES Roosendaal | Tel.(+31)0165-536216

Aquaria-en vijverspecialist

Contactgegevens

Aquarium- en Vijverspeciaalzaak Brouwers
Boulevard 131
4701 ES
Roosendaal

Tel. (+31)0165-536216
Fax (+31)0165-546684
info@aquariumbrouwers.nl

Openingstijden

Maandag   09:00 - 18:00
Dinsdag  09:00 - 18:00
Woensdag  09:00 - 18:00
Donderdag  09:00 - 18:00
Vrijdag  09:00 - 18:00
Zaterdag  09:00 - 17:00
Zondag  Gesloten
 
Vrijdag
 Geen
koopavond

Zeelt

Zeelt

De Zeelt die wij kennen is een donker groene vis. Hij heeft een slijmerige huid met kleine schubben erop. De Zeelt is herkenbaar aan zijn rode iris in het oog en aan zijn baarddraden onder zijn bek. Bij volwassen exemplaren is het mogelijk een man met een vrouw te onderscheiden door middel van de buikvinnen. Bij de man reikt deze namelijk tot voorbij de anus en is de eerste vinstraal sterk verdikt. Het is natuurlijk moeilijk om het verschil te zien als de vissen nog klein zijn. Sommige mensen noemen de zeelt ook wel eens de dokters vis. Omdat men zegt dat de slijmhuid een soort antibiotica bevat waardoor de andere vissen niet ziek worden. Dit is natuurlijk een fabeltje.

Afkomst

De zeelt die we in de vijver aantreffen is vaak goudkleurig in tegenstelling tot de wild kleurige die we vaak in onze sloten aantreffen. De zeelt is een vis die afkomstig is uit Europa en bepaalde delen van Azië. Ze komen voor in alle denkbare stilstaande en langzaam stromende wateren met een vrij zachte bodem. In Nederland is de Zeelt in allerlei wateren te vinden. Je komt ze daarom ook regelmatig tegen in verschillende beeklopen of slootjes.

Huisvesting

De zeelt is een scholen vis en het word daarom ook aangeraden om ze met een schooltje van bijvoorbeeld 6 vissen in de vijver te houden. De vis kan redelijk groot worden en daarom is het ook aan te raden om de Zeelt in grotere vijvers te huisvesten. Doordat de zeelt vaak op de bodem zit is het een vis die je niet vaak aan de oppervlakte zult zien, enkel als de vissen gevoerd worden komt hij eventjes kijken. De zeelt is een vriendelijke vis en kun je daarom ook bij alle andere soorten houden. De zeelt zal in een grotere vijver al snel 40 tot 65 cm lang worden en zal gemiddeld 15 tot 20 jaar oud worden.

Voeding

De zeelt is een vis die vaak op de bodem van de vijver zit en vrijwel alles eet. Zoals insecten, planten en zelfs ontlasting van de andere vissen. Doordat de zeelt in de bodem vroed voor zijn voedsel haalt hij natuurlijk wel bepaalde ziekte verwekkers uit de bodem waardoor de kans kleiner is dat de andere vissen ziek worden. Je mag de Zeelt natuurlijk altijd bijvoeren met normaal droogvoer of eventueel rode muggenlarven. Omdat ze vaak op de bodem zitten zou je ze niet vaak aan de water oppervlakte zien.