Aquariumhandel Brouwers | Boulevard 131 | 4701 ES Roosendaal | Tel.(+31)0165-536216

Aquaria-en vijverspecialist

Contactgegevens

Aquarium- en Vijverspeciaalzaak Brouwers
Boulevard 131
4701 ES
Roosendaal

Tel. (+31)0165-536216
Fax (+31)0165-546684
info@aquariumbrouwers.nl

Openingstijden

Maandag   09:00 - 18:00
Dinsdag  09:00 - 18:00
Woensdag  09:00 - 18:00
Donderdag  09:00 - 18:00
Vrijdag  09:00 - 18:00
Zaterdag  09:00 - 17:00
Zondag  Gesloten
 
Vrijdag
 Geen
koopavond

Steur

Steuren

De soorten die wij hebben en je makkelijk in de vijver kunt houden zijn:

Beari steur: Donkerbruin, grijs of grijszwart en gemakkelijk te herkennen aan zijn lange puntige neus. Het puntje van de neus is wit. Op de rug en op de zijlijnen heeft de steur een rij stekelachtige beenplaten.

Diamant steur: Donkergrijs met een witte buik en witte vinranden. Hij heeft drie rijen witte beenplaten op zijn rug. Deze steur heeft een hele korte snuit.

Zilver steur: deze lijkt veel op de diamant steur maar heeft een langere snuit met een grotere witte rand erom heen.

Deze soorten heb je ook allemaal in albino varianten deze zijn vaak beter te zien in de vijvers omdat de meeste vijvers natuurlijk donker van kleur zijn. De steur is een prima vis om alleen te houden.

Afkomst

De steur is een vis die al een lange tijd bestaat. Men zegt dat ze uit de prehistorische tijd komt. Oorspronkelijk komen ze uit de Oostblok landen zoals Rusland en Roemenië. Maar tegenwoordig worden ze ook in andere landen gekweekt bijvoorbeeld in Iran, de VS en Italie. Hier worden ze dan meer gekweekt voor de eitjes ook wel bekend als Kaviaar. Er zijn enkele soorten van de steuren die worden bedreigd met uitsterven daarom is het tegenwoordig verplicht om een cites verklaring te hebben. Aan het Cites nummer kunnen ze zien waar de steur vandaan komt.

Huisvesting

De steur is een goede vis om het bodemvuil goed in beweging te houden. Doordat de steur constant over de bodem zwemt zal hij dit constant opwoelen en zal er weinig tot niets op de bodem blijven liggen. Het ligt er natuurlijk aan waar de afzuiging van de vijver zit. Als deze wat hoger in de vijver zit zal er natuurlijk meer blijven liggen. Als je bodemdrains in de vijver hebt zal het vuil hier makkelijker naartoe gaan.

Oorspronkelijk komt de steur uit koudere gebieden en zal dus in de zomer maar ook in de winter gewoon actief zijn. Voor de steur is het van levens belang dat er genoeg zuurstof in de vijver zit. Op het moment dat de doorstroming te slecht is of er geen zuurstof pomp op de vijver staat zal de steur het daarom niet goed doen. Je moet de temperatuur in de zomer ook altijd goed in de gaten houden. Hoe warmer het water hoe minder zuurstof er in het water zit.

Wat wel heel belangrijk is bij het houden van de steur is dat er geen hoeken in de vijver zitten waar hij zichzelf in vast kan zwemmen. De steur kan namelijk moeilijk achteruit zwemmen en zal daardoor verdrinken. Ook moet je erop letten dat je niet al te veel vijverplanten op de bodem zet waar de steur verstrikt in kan raken. Het beste is om bijvoorbeeld een lelie in het midden van de vijver te plaatsen en de rest op te vullen met oeverplanten of drijf bakken met planten.

Voeding

Omdat de steur altijd op de bodem zit hebben ze dus zinkend voer nodig wat naar de bodem zakt. Op het moment dat je een substraat op de bodem hebt liggen is het belangrijk dat er een plateau inkomt waar je het voer op kunt laten zakken. Het nadeel van het steurvoer is dat er een bepaalde olie opzit die de andere vissen erg aantrekkelijk vinden. Het beste kun je daarom eerst de andere vissen voeren zodat hun honger als iets of wat gestild is. Vervolgens kun je het beste met een lange buis (bv van pvc) het voer naar de bodem laten zakken. Het voer zal dan niet eerst langs de andere vissen gaan maar zal gelijk op de bodem terecht komen.