Aquariumhandel Brouwers | Boulevard 131 | 4701 ES Roosendaal | Tel.(+31)0165-536216

Aquaria-en vijverspecialist

Contactgegevens

Aquarium- en Vijverspeciaalzaak Brouwers
Boulevard 131
4701 ES
Roosendaal

Tel. (+31)0165-536216
Fax (+31)0165-546684
info@aquariumbrouwers.nl

Openingstijden

Maandag   09:00 - 18:00
Dinsdag  09:00 - 18:00
Woensdag  09:00 - 18:00
Donderdag  09:00 - 18:00
Vrijdag  09:00 - 18:00
Zaterdag  09:00 - 17:00
Zondag  Gesloten
 
Vrijdag
 Geen
koopavond

Goudvis

Goudvissen

De goudvis is 1 van de bekendste vijvervissen omdat je deze in grote maar ook in kleine vijvers goed kan houden. Je hebt de goudvis in verschillende kleur varianten.

De oranje goudvis: dit is de meest voorkomende kleur de vis is geheel oranje.

De gele goudvis: deze is geheel geel.

De shubunkin: dit is een vis met meerdere kleuren meestal wit, zwart en oranje.

De sarasa: dit is een vis met 2 kleuren meestal wit met oranje.

De zwarte goudvis: deze is geheel zwart.

Deze Goudvis soorten komen het meeste voor in de vijvers. Er bestaan natuurlijk nog meer varianten van de goudvis zoals de leeuwenkop , buffelrug , telescoopoog enz. deze heb je ook allemaal in verschillende kleurslagen. Omdat deze sluierstaart varianten minder sterk zijn als de gewone goudvissen worden deze maar zelden in de vijvers gehouden.

Afkomst

Goudvissen komen oorspronkelijk uit China ,Vietnam en Japan waar ze ongeveer al 4000 jaar geleden gekweekt werden als siervissen. Ze zijn afkomstig van de Giebel, de Giebel had en echte goude gloed over zijn lijf waardoor de naam Goudvis is ontstaan. Tegenwoordig zijn de standaard Goudvissen vaak rood/oranje van kleur. vanuit Japan zijn de vissen naar Amerika gehaald en Vanuit daar de eerste exemplaren naar Nederland. De vissen zijn in 1 vijver begonnen met kweken en vanuit daar door verkocht aan andere mensen. Dit is een groot succes geweest als je kijkt hoeveel Goudvissen er nu al in Nederland zijn. Niet alle vissen komen natuurlijk van Nederlandse bodem er zit natuurlijk ook nog heel wat import vis bij.(vanuit bv Japan of Israël.)

Huisvesting

Goudvissen kun je met bijna alle andere soorten variëren in de vijver. Je moet er dan wel rekening mee houden dat als je ze met koi karpers houd ze snel te dik zullen worden omdat het voer voor de koi karpers vaak heel veel eiwitten bevatten.
Net als de koi karper willen ze aan sommige planten knabbelen. Vaak doen ze dit alleen bij de zuurstofplanten of bepaalde soorten met een zacht blad. Het mooiste is om ze met een mooie grote groep te houden zodat je lekker veel kleur in de vijver krijgt. Je kunt ze heel goed met hun eigen soorten combineren zodat je ook nog eens verschillende kleuren in de vijver krijgt. Op het moment dat het biologische evenwicht van de vijver goed is zullen ze zich ook makkelijk voortplanten. Dit zal hij niet zijn eerste jaar doen maar in de loop van de jaren. De jonge goudvissen zijn bijna altijd helemaal zwart en verstoppen zich tussen de beplanting in de vijver om te kunnen overleven. Als de baby goudvis zich niet kan verstoppen zal hij waarschijnlijk opgegeten worden door de ander vissen in de vijver.

Voeding

De goudvis is een alleseter, hij eet zowel dierlijk voedsel als plantaardig. Op het moment dat er nieuwe waterplanten in de vijver komen zullen ze deze niet direct op eten maar hooguit los trekken. Pas als de planten ouder en zachter worden wil het wel eens gebeuren dat ze de planten opeten. De goudvis neemt ook voedsel op van de bodem waarbij bodemmateriaal opdwarrelt, dit kan bij een grote hoeveelheid goudvissen in een vijver vertroebeling veroorzaken. Meestal worden deze vissen het gehele jaar bijgevoerd met van allerlei soorten droogvoer. Je mag ze natuurlijk ook af en toe een keer rode muggenlarven geven.