Aquariumhandel Brouwers | Boulevard 131 | 4701 ES Roosendaal | Tel.(+31)0165-536216

Aquaria-en vijverspecialist

Contactgegevens

Aquarium- en Vijverspeciaalzaak Brouwers
Boulevard 131
4701 ES
Roosendaal

Tel. (+31)0165-536216
Fax (+31)0165-546684
info@aquariumbrouwers.nl

Openingstijden

Maandag   09:00 - 18:00
Dinsdag  09:00 - 18:00
Woensdag  09:00 - 18:00
Donderdag  09:00 - 18:00
Vrijdag  09:00 - 18:00
Zaterdag  09:00 - 17:00
Zondag  Gesloten
 
Vrijdag
 Geen
koopavond

Koi Karper

Koi Karper

De Koi karper is 1 van de meest geliefde vissen in onze vijvers. Het zijn natuurlijk ook mooi gekleurde en grote vissen die goed opvallen in de vijver. Het leuke van de Koi Karper is natuurlijk ook dat je ze redelijk tam kunt maken. Vaak zie je als je bij de vijver in de buurt komt de Karpers gelijk naar de kant zwemmen. Ze hopen dan natuurlijk altijd op wat lekkers zoals voer of een lekkere Koi snack. Ze vinden het daarom ook helemaal niet erg als ze een aai over de bol krijgen.

Afkomst

Oorspronkelijk komt de Koi Karper uit Japan, maar tegenwoordig word hij in verschillende landen gekweekt. Dit zijn landen zoals België, Nederland en Israël. De namen die ze dan krijgen stammen daar weer vanaf. De Karpers die in België en Nederland zijn gekweekt worden de Europese Koi Karpers genoemd en de Koi Karpers die gekweekt worden in Israël worden Israëlische Koi Karpers genoemd. Het kan dus zo zijn dat je een Israëlische Koi Karper hebt met de mooiste Japanse ouders.

Huisvesting

De Koi Karper kun je het beste huisvesten met der eigen soort genoten in een vijver die speciaal voor de Koi Karper is aangelegd. Er bestaat een regel die aangeeft hoeveel Koi Karpers je per liter kunt houden. Deze regel is 1 Koi Karper per 1000 liter vijverwater. Dit is een regel die geld voor de volwassen vissen. Omdat de Koi Karper van nature een planten eter is, is het daarom ook niet verstandig om ze te huisvesten in een plantenvijver. De Koi Karpers woelen dan vaak de planten los of eten de planten op. Er zijn natuurlijk altijd oplossingen om toch groen in de Koi vijver te hebben. Er bestaan drijf bakken waar je planten in kunt plaatsen waar de Koi Karpers niet bij kunnen. Ook is het mogelijk om bij de Koi vijver een moeras gedeelte te maken. Het moeras gedeelte kun je dan mooi beplanten met verschillende soorten moeras planten. Doordat de ontlasting omgezet word in nitraten hebben de planten ook gelijk een goede voeding.

Voeding

Een van de redenen dat je het beste de Koi Karper met alleen hun eigen soortgenoten kunt houden, heeft te maken met de voeding van de Koi Karper. De Koi karper heeft namelijk meer voer nodig dan de anderen soorten vijvervissen. In het voer voor de Koi Karper zitten vaak ook veel meer voedingsstoffen. Het voer bevat stoffen waar de Koi Karper goed van kan groeien maar ook stoffen zoals spirulina wat dient voor een optimale kleur. Je kunt de Koi Karper natuurlijk ook een keer verwennen door middel van zijderupsen te geven of eventueel speciale snoepjes voor je Koi Karper.

Filtersysteem

Het is van groot belang dat op de Koi vijver een professioneel filter systeem komt. Dit is vaak een groot filter met een uv lamp en een zware pomp voor een goede doorstroming van het filter. De uv lamp zorgt er tevens voor dat er geen zweef algen in de vijver zullen komen waardoor het water altijd mooi helder zal zijn. Het is belangrijk om in de filter bijvoorbeeld bio ballen te gebruiken. Door de grove structuur hechten hier makkelijk de goeden bacteriën op wat van belang is om de water kwaliteit optimaal te houden. Dit is belangrijk omdat de Koi Karper veel voeding nodig heeft en daardoor ook veel ontlasting produceert. Als er geen goed filter op de vijver staat zal de ontlasting omgezet worden in ammonia. Ammonia word vervolgens weer omgezet door de Nitrosomas Bacterie in nitriet. Als het ammonia of het nitriet gehalte te hoog wordt in de vijver word dit schadelijk voor de Koi Karpers.

Als de waterkwaliteit optimaal is in de vijver zullen de Koi Karpers dat ook laten merken. Ze zullen goed groeien de kleur zal mooi fel zijn en ze zullen gemakkelijk naar je toe komen op het moment dat je gaat voeren.